A füvet legelő szarvasmarhák zsírsav-összetételének és antioxidáns-tartalmának összehasonlító vizsgálata

A fűvel és gabonával takarmányozott marhák húsa között jelentős különbségek mutatkoznak mind tápanyagtartalom, mind egészségügyi hatások tekintetében. Az elmúlt három évtized kutatásai azt mutatják, hogy a fűvel történő takarmányozás jelentősen javítja a marhahús zsírsav-összetételét és antioxidáns-tartalmát 1 2 3

Zsírsav-összetétel

A fűvel etetett marhák húsa összességében kevesebb zsírt tartalmaz. Bár a telített zsírsavak összmennyisége nem különbözik jelentősen, a fűvel takarmányozott marha húsában:

  • Több koleszterin-semleges sztearinsav található
  • Kevesebb koleszterinszint-emelő mirisztinsav és palmitinsav van jelen

Omega zsírsavak aránya

Az egyik legjelentősebb különbség az omega-3 és omega-6 zsírsavak arányában mutatkozik:

  • A fűvel etetett marha húsában jelentősen magasabb az omega-3 zsírsavak mennyisége
  • Az omega-6 : omega-3 arány sokkal kedvezőbb (1,53:1 szemben a gabonával etetett marha 7,65:1 arányával)

Antioxidánsok és vitaminok

A fűvel takarmányozott marhahús kiemelkedően gazdagabb antioxidánsokban:

  • E-vitaminban (α-tokoferol) – háromszoros mennyiség
  • β-karotinban (A-vitamin előanyag) – hétszeres mennyiség
  • Glutation és szuperoxid-dizmutáz antioxidáns enzimekben

Egészségügyi előnyök

A kedvezőbb zsírsav-profil és magasabb antioxidáns-tartalom miatt a fűvel etetett marhahús fogyasztása védelmet nyújthat számos betegséggel szemben:

  • A kedvezőbb zsírsav-profil nagyobb védelmet nyújthat a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben
  • Az alacsonyabb koleszterinszint-emelő zsírsavtartalom miatt kedvezőbb hatással van a vérzsír-profilra
  • A magasabb omega-3 tartalom miatt gyulladáscsökkentő hatású lehet
  • A magasabb antioxidáns tartalom jobban segít semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek károsíthatják a DNS-t és hozzájárulhatnak a rák kialakulásához

Íz és elkészítés

  • A fűvel takarmányozott hús karakteresebb „zöld” aromával rendelkezik
  • Alacsonyabb zsírtartalom miatt rövidebb sütési idő szükséges
  • Az amerikai fogyasztók általában a gabonával takarmányozott húst preferálják az ismerős íz miatt

Ezek a tanulmányok tudományos bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a fűvel takarmányozott marhahús táplálkozási szempontból előnyösebb zsírsav-összetétellel és magasabb antioxidáns-tartalommal rendelkezik.

  1. PMID 20219103
    A review of fatty acid profiles and antioxidant content in grass-fed and grain-fed beef. 2010 ↩︎
  2. PMID 28515638
    Fatty acid profiles, meat quality, and sensory palatability of grain-fed and grass-fed beef from Hanwoo, American, and Australian crossbred cattle. 2017 ↩︎
  3. PMID 35267281
    Nutritional Benefits from Fatty Acids in Organic and Grass-Fed Beef 2022 ↩︎