Egy 2022-es, a Pécsi Tudomány Egyetem által végzett kutatás a műanyag és cukornád alapú ételtároló edények biztonságosságát vizsgálta, különös tekintettel a potenciálisan káros anyagok kioldódására.
Kutatási háttér
Az elviteles étkeztetés növekvő népszerűsége miatt egyre több eldobható műanyag tároló edényt használunk. A probléma lényege, hogy az ételek különböző tulajdonságai (hőmérséklet, savasság) hatására az edényekből káros anyagok oldódhatnak ki, amelyek negatívan befolyásolhatják az endokrin rendszert és más élettani folyamatokat.
Vizsgált edények
7 különböző, a kereskedelmi formalomban kapható ételtároló edényt vizsgáltak (1db 7-es besorolású műanyag, 3 db 5-ös besorolású polipropilén, 2db polisztirol, 1db cukornád alapú tároló PP tetővel). Ezek közül több „BPA mentes” volt.
Eredmények
Az edényeket vizsgálták 4%-os etanolos oldattal (liofil élelmiszerek modellezésére), 4%-os ecetsavas oldattal (savas élelmiszerek modellezésére) és csapvízzel (semleges közeg).
Az már egy korábbi kutatásból kiderült, hogy a „BPA mentes” edények esetén sem lehetünk nyugodtak, ugyanis a helyettük használt lágyítók is egészségügyi kockázatot jelentenek.
A kutatás legfontosabb megállapításai:
- Minden vizsgált edényből kioldódtak DNS-károsító anyagok
- A cukornád edény bizonyult a legtoxikusabbnak, ami aggodalomra ad okot
- A környezettudatos alternatívák nem feltétlenül biztonságosabbak egészségügyi szempontból
- A BPA-mentes jelölés nem jelent automatikusan kisebb egészségügyi kockázatot
A teljes kutatási anyag elolvasható itt: Táplálkozástudományi és Dietetikai szemle 2. évfolyam, 2. szám